segunda-feira, 30 de janeiro de 2012

Postagem holandesa - Geschreven Nederlands

Olá brasileiros e holandeses que nos acompanham por aqui. Hoje nossa postagem será bem especial, pois será bilíngue. Meu irmão nos acompanhou nas atividades do dia e achamos interessante ele descrever o que viveu consoco. Segue abaixo a postagem dele e logo em seguida a minha. Ah, teve também a participacao da minha mãe Mieke com a organizacão do texto e com as fotos. Em seguida, colocarei a postagem do Brasil.
 xxx Beijos! Aluska Schenkeveld

Een dag vol bloemen, planten en groenten
Onze ervaringen van vandaag op  een rijtje gezet:
We zijn de dag begonnen bij onze plaatselijke bushalte, met de naam "my home is my castle".De dag begon Spartaans, doordat wij maar liefst 30 min buiten bij -5 graden op de bus te moesten wachten, die blijkbaar andere plannen had dan langs onze bushalte rijden.Toen heb ik mijn auto gepakt en ben ik met mijn Braziliaanse zus, Aluska, naar Schipluiden gereden. Ondanks dat we ook nog even verkeerd waren gereden, kwamen uiteindelijk toch nog op tijd bij de verzamelplaats aan.
We hebben de bus gepakt en zijn met de hele groep naar de veiling voor bloemen en planten, genaamd Flora Holland in Naaldwijk gereden.
 De rondleiding  begon bij de veilingklok. Ze hebben uitgelegd dat men bij de klok probeert voor de laagst mogelijke prijs planten of bloemen te kopen.
Er zitten niet zoveel mensen meer bij de klok, omdat 60% van de kopers op afstand koopt. Ze verwachten dat dit aantal binnen 10 jaar naar 80% zal stijgen. De beste bloemen en planten krijgen het keurmerk A, die komen als eerste voor de klok.
Flora Holland bestaat uit 6 vestigingen door heel Nederland en maakt een omzet van 4 miljard euro op jaarbasis (altijd leuk om te weten:)
Er worden 10 miljoen bloemen per dag verkocht bij Flora Holland.
De bedrijven kunnen hun bloemen en planten tot 4 uur 's nachts bij de veiling aanleveren, waarna ze de volgende morgen voor de klok worden gebracht.
Het meeste transport vindt 's nachts plaats, want dan is er het minste verkeer op de weg.
Flora Holland is ook met een experiment bezig om glazen kassen (hierin worden bloemen, planten en groenten geteeld) op het water te kunnen maken.
60% van de bloemen en planten in de wereld wordt via Nederland verhandeld.  
Onze tweede bestemming was een toeleveringsbedrijf voor de tuinbouw, daar kun je alles krijgen voor de tuinbouw zoals: bemestings- ,en bestrijdingsmiddelen en gereedschap etc.
PotrozenOnze derde bestemming was het bedrijf BM Roses van Ad Van Marrewijk, die getrouwd is met de Braziliaans Socorro.


Hier worden potrozen geteeld. Het bedrijf heeft een oppervlakte van een kleine 3 hectare, en behoort daarmee tot de middelgrote potrozenkwekers van Nederland en Europa.
Zij telen hier potrozen in 6 kleuren en kweken de plant vanaf het prilste begin zelf op. Zij produceren een kleine 100.000 planten per week.
We hebben met z’n allen een rondleiding gehad op het bedrijf
Je ziet dat tegenwoordig veel bedrijven bijna volledig geautomatiseerd zijn en dat is ook het geval op het bedrijf van Ad  Van Marrewijk .
De mensen die er nog werken zijn voornamelijk Poolse uitzendkrachten .
We zijn daarna naar Ad zijn huis gegaan om van een overheerlijke Braziliaanse maaltijd te genieten, die Socorro voor ons gemaakt had.
 We hebben daar nog met de hele groep gezongen en op een traditioneel Braziliaans instrument gespeeld, de Pandeiro.

 Het was er zo gezellig dat voor we het wisten het weer tijd was en we weer de bus in  moesten voor onze laatste bestemming Terra Natura,
Toen we bij Terra Natura aan onze rondleiding begonnen, moesten we eerst een jas en een soort van mutsje op voor de hygiëne, zodat er geen bacteriën van buiten in het bedrijf worden gebracht.
Het voedsel dat daar aankomt bestaat uit tomaten, komkommers en paprika’s.  

De paprika’s, komkommers en tomaten worden verpakt, zodat ze klaar zijn voor de schappen in de supermarkten .
Het bedrijf is eigendom van 5 tomatenkwekers die bij elkaar 250 hectare aan tuinbouw hebben.
De andere 12 tomatenkwekers en 30 paprikakwekers  die aan dit bedrijf verbonden zijn moeten geld betalen willen ze hun product tot eindproduct zien omgetoverd worden.
Het was een intensieve, maar zeer leerzame dag.
Ik wil graag even aan alle ouders, vrienden en overige familieleden laten weten dat jullie geweldige kinderen en vrienden hebben en dat ik het super vind om met ze om te gaan.
X Bart Schenkeveld

4 comentários:

 1. Jordão, ainda bem que existe o google tradutor. kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.Muito interessante a venda de 10 milhões de flores a cada dia na Flora Holland.Temperatura - 5, vcs vão virar pinguim. rsrsrsrsrs. Aqui o calor tá de racharrrrrrrrrrrrrrrrr.Beijão

  ResponderExcluir
 2. hey Bart,
  een geweldig verslag. heel helder beschreven, ook ik heb er van geleerd. dankjewel.
  oja, ik sluit me aan bij jou slotopmerking: Familie en vrienden van VIVA2: jullie hebben geweldige kinderen. jullie mogen trots op hen zijn. we hebben met VIVA2 en de vrienden van VAMOS een hele bijzondere tijd in Nederland. Vele nieuwe vriendschappen worden er gesloten. Voor zowel Brazilianen als de Nederlanders is dit een fantastische mooie tijd.
  Oja, Angelica, niet alleen Jordão is een pinguin, we hebben 13 braziliaanse pinguins. Dat is in Nederland heel bijzonder.
  Misschien kunnen we donderdag schaatsen. Theo de IJsmeester (de vader van Priscila) gaat elke nacht om 02.30uur op de fiets naar de IJsbaan om te controleren of het IJS al groeit!!!! een warme sjaal, handschoenen en een ijsmuts beschermen hem tegen de kou!!!
  Voor alle ouders en vrienden van VIVA2 (en ook VIVA1), de parochies, de sponsers en allen die VIVA ondersteunen heel veel DANK!!! Wij zorgen goed voor alle jongeren van VIVA2 en geven VIVA2 Gods zegen, abraços e beijos voor jullie allemaal.
  Pe Huub.

  ResponderExcluir
 3. Emocionada com o comentário de Pe.Huub. Obrigada Padre Huub e a todos vcs amigos holandeses pelo o carinho com os nossos filhos .Quero dizer que a nossa casa estará sempre de portas abertas para recebê-los aqui em Natal em especial a família que acolheu a minha filha Taíze.Que Deus abençoe a cada um de vocês, holandeses de coração quente!!!!Um abraço em todos do VIVADOIS e VAMOS.

  ResponderExcluir
 4. Jordão,aqui quem fala é letícia, estou com muita saudades de vc, ontem foi o meu niver e as meninas fizeram um bolo surpresa aqui em tio francisco. Beijos e até sexta-feira se Deus quiser.

  ResponderExcluir